Pandemide Alınan Tedbirler için Devlete Görüş Bildirmek İsteyen Düğün Salonları Sahipleri Yaşadıkları Sıkıntıları Anlattı
2020 senesinde Pandeminin getirdiği koronavirüs tedbirleri ve kısıtlamalarından en çok etkilenen sektör olduklarını iddia eden düğün sektörü paydaşları 2021 senesi ile ilgili hem ümitli hem endişeli olduklarını belirtiyor. Pandemi koşullarının olumsuzluklarını dernek çatısı altında organize bir şekilde çözüme kavuşturma amacı ile bir araya geldiklerini belirten Davet Etkinlik Sahne ve Organizasyon İşletmecileri Derneği (DESOİD) Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Ertürk; sektör içindeki usulsüz düğünlerin ve tedbirlere uyulmamasının da sektöre sorunlar yaşattığını belirtti. Maddi olarak kayıpların çok olduğunu belirten Ertürk sorunların yetkililerle bir araya gelerek aşılacağını düşündüklerini vurguladı.
Davet Etkinlik Sahne ve Organizasyon İşletmecileri Derneği (DESOİD) Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Ertürk derneğin Pandemi döneminde kurulduğunu ve düğün işletmecileri olarak bu platformda bir araya geldiklerini dile getirdi. Ertürk sektörde yaşanan sıkıntıların tüm Türkiye’de etkili olduğunu belirterek, derneğin önce Anadolu Davet ve Etkinlik Federasyonu (ADEF) olarak büyüdüğünü daha sonra da Tüm Etkinlik Sektörü Konfederasyonu (TESKON) ile bütün sektör paydaşlarının çözüm için bir araya geldiğini belirtti.
“İlk Önce Kapanan ve En son Açılan Düğün Salonları Oldu”
Pandemi dönemi kısıtlamalarında maddi olarak en çok etkilenen sektör olduklarını belirten DESOİD Yönetim Kurulu üyesi Ayhan Ertürk “İlk önce kapanan ve en son açılan yer düğün salonları oldu. Biz düğün sektörünü değerlendirirken etkinlik sektörü olarak değerlendiriyoruz. Düğün organizasyonunu aşçı, vale, tonmaister ve diğerleri ile bütün olarak değerlendiriyoruz. Etkinlik sektörü olarak Pandemi düğün salonlarının bütün paydaşlarını büyük bir şekilde etkiledi.” dedi.
Covid-19 salgının başlaması ile insanlarda tedirginliğin başladığını hatırlatan Ertürk 15 Mart 2020 tarihinde düğün salonlarının kapanması ile sıkıntılarının başladığını kaydetti.
1 Temmuz 2020’de düğün salonlarının kontrollü açılması ile beklediklerini alamadıklarını ifade eden Ertük “Mart düğün salonları için sezonun satışlarının başladığı dönemdir. Bu dönemde kapanma olduğu için haliyle 2020 sezonunu komple kaybetmiş olduk. Bu kayıpların yanı sıra bizim giderlerimiz devam etti. Vergi, kira, o zamana kadar aldığımız mutfakta kullanılan gıda ürünleri gibi ürünler bizim için zarar oldu. Önceden hazırlık yaptığımız malzemeler depolara konmuştu.” dedi.
İçerik tablosu:
“Ön Sözleşme ile Çalışan Sektörüz”
Düğün salonlarının ön sözleşme sistemi ile çalıştığını vurgulayan Ertük kısıtlamaların getirdiği sıkıntılarını şu sözlerle anlattı:
“Biz ön sözleşmeli çalışan firmalarız. Gençler düğünlerini 4-5 ay önceden planlıyorlar. Dolayısıyla ön sözleşmeli çalışan sektörler olduğumuz için bu dönemde alınan kararlar bizi çok kötü etkiledi. Birçok meslektaşımız iflas eşiğine geldi. Birçok müzisyenimiz intihar etti. Bunlarla beraber 550 bin çift evlenemedi. Bu çok ciddi bir rakam.”
Düğün sektörünün ülke ekonomisine önemli ölçüde katkısı olduğunu dile getiren Ertürk yapılamayan düğünlerin bütün sektör paydaşlarını maddi manevi olarak zarara uğradığını kaydetti.
Kapanmalarda Hem Çiftler Hem Düğün Salonları Etkilendi
1 Temmuz 2020’de düğün salonlarının açılıp 25 Ağustos 2020’de kapatılması ile yapılamayan düğünler nedeniyle bazı müşterilerle dava sürecine gittiklerini dile getiren Ertürk “Genel olarak bu durum hem çiftler için hem düğün sektörü için hem de ülke ekonomisi için kayıplara sebebiyet verdi.” dedi.
Devletin uyguladığı Koronavirüs Tedbirlerine riayet ettiklerini ve gelecek dönemde bütün tedbirler için hazırlıklı olduklarını vurgulayan Ertürk “Biz tedbirleri daha üst düzeyde uygulamaya razıyız. Maske, mesafe, yer stickerları uyarı levhaları, ateş ölçümü, personel ateş ölçümü pcr testleri gibi bütün tedbirleri uyguladık ve uygulamaya devam edeceğiz. Bizim devletimizden beklediğimiz şey güvenli turizm gibi düğün salonları ve diğer eğlence mekanları için güvenli düğün sertifikası verilmesi. Bu talebimizi de ilettik yetkililere” dedi.
“Merdiven altı Düğünlerde Hiçbir Tedbire Uyulmadı“
Usulsüz düğünlerin sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çeken DESOİD Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Ertük “Bazı merdiven altı tabi edilen salonlar hiçbir tedbiri gözetmeden, kararlara uymadan düğün yaptılar. Kına yapılması yasaktı biz yapmadık. Kapıda ateş ölçümü, kişi sayısı kısıtlaması, masa mesafelerinin 1,5 metre olarak ayarlanması… Bunların hepsini biz yaptık. Ama bu usulsüz düğünler de sektör olarak bizi çok olumsuz etkiledi.
Bazı kararların haksız rekabete yol açtığını savunan Ertürk “Alınan kararlarda bizim itiraz ettiğimiz noktalar bazı eğlence merkezleri ya da lokantalarda bazı tedbirlerin serbest bırakılmasının çifte standardı getirdiğini düşündük. Son yasaklarda yemek ve müziği düğün salonlarından kaldırıp sadece nikah ve nikah benzeri düğün yapabilirsiniz demesi bizi çok üzdü. Çünkü çiftler burada nikahlarını yaptılar yemek yasak olduğu için yemek yenilmedi. Ama yarım saat sonra yan tarafa geçip yemeklerini yediler. Sonuçta insanlar bir şekilde eğlencesini yaptı ama bu durum haksız rekabete yol açtı. “ dedi.
Devletten yardım değil söz hakkı istediklerini vurgulayan Ertürk “ Biz kapanmaya razıyız. Ama kapandıktan sonra bizim vergimizi de almayın kiramızı da almayın bizim stopajımızı da almayın. Devlete ödediğimiz ne varsa almayın.
Kapatılacaksak böyle kapatılalım. Ama giderlerin devam edip gelirin olmadığı bir durumda sektördeki birçok arkadaşımız ayakta kalmakta çok güçlük çekti. Gider var ama 16 ay boyunca gelir sıfır. Gelir sıfır olunca nasıl ayakta kalacak.” dedi.
DESOİD olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüklerini ve taleplerini ilettiklerini söyleyen Ertürk mahalle ve köy düğünlerinde kontrolün olmadığını da ilettik diyerek ekledi.
“Mahalle ve Köy Düğünlerinin Devam Etmesi Çifte Standardı Getirdi”
Pandemide tedbirsiz düğünler nedeniyle düğün salonlarının olumsuz etkilendiğini savunan Ertürk “Düğün salonlarının kapatılıp mahalle düğünlerinin devam ettirilmesi de çifte standardı getirdi. Kontrolsüz düğünler vaka artışlarına sebebiyet verdi. 1 Temmuz 25 Ağustos arasında düğün salonları kapatıldığında vaka sayıları belliydi. Düğün salonlarında bulaşı fazlaysa 25 Ağustos’tan sonra vakaların düşmesi gerekirdi. Ancak bu sayılar düşmediği gibi arttı. 1 Temmuz -25 Ağustosta yapılan düğünler eğlenceli kontrollü maskeli mesafeli düğünlerdi.” dedi.
“Biz Bu Sene Çok Ciddi Patlama Bekliyorduk”
Pazar günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının da düğün salonlarını olumsuz etkilediğini dile getiren Yönetim Kurulu Üyesi Ertürk “Biz Haziran ayında Pazar yasaklarının kalkmasını istemiştik ama Temmuz ayında bunu aktifleştirdi devletimiz. Geçen sene olan düğünlerin çoğu bu seneye ertelendi. Bugün yaptığımız birçok düğün 2020’den ertelenen düğünler. Biz bu sene çok ciddi bir patlama bekliyorduk.
Bunun olmamasının nedeni açıklamanın geç gelmesi. Ön sözleşmeli sektör olduğumuz için 16 aylık bir bekleme sürecinde açılış tarihi net olarak belli olmadığı için insanlar yaza düğün planlarını yapamadılar. Biz de hazırlıklarımızı ona göre yapacaktık. Çiftler de mobilya, davetiye, düğün yeri organizasyonlarını önceden planlayamadı. Açıklamanın geç gelmesi 2021 sezonunda beklediğimiz artışı engellemiş oldu.”
“Kapanma Endişesi Taşıyoruz”
Pandemide 1 Temmuz tarihi itibarıyla geçerli olan Kademeli Normalleşme Kararları ile hareketliliğin başladığını ifade eden Ertürk “Bize en azından Mart sonunda açıklama yapılsaydı bütün çiftlerimiz ona göre planlamasını yapacaktı ve o zaman düğünlerde de patlama yaşanacaktı. Ağustos’ta tekrar kapanma olur mu? Bu korku ve endişe hala var bizim beklentimiz kapatılmaması yönünde. ”
Düğün salonlarının 6 ay satış yaptığını 6 ayda düğünleri organize ettiğini belirten Ertürk “Biz sezonu kaçırdığımız için bu sezon beklediğimizin altında geçecek. dedi.
“Bütün Tedbirlere Uyuyoruz”
DESOİD Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Ertürk düğün salonlarında uyguladıkları önlemleri şöyle sıraladı: “Sağlık Bakanlığı ve İl Hıfzısıhha Kurulunun bize vermiş olduğu listeler var. Burada kapıda ateş ölçümü, HES kodu sorgulama, kendi personelimizin haftalık PCR testi, takı esnasında kalabalığı önlemek için işaret yer stickerları; her masada, kapı girişinde, gelin masasında, tuvalet girişlerinde dezenfektan uygulamamız yapılıyor. Aynı zamanda gelin ve damada takı esnasında temas etmeden takıların bırakılması. Ayrıca her iki düğün arasında özel olarak üretilmiş dezenfektan ve özel dezenfektan makinesi ile bütün salon dezenfekte ediliyor.”
“Devletten Tek Beklentimiz Alınan Kararlarda Düğün Salonları Sektöründen Bir Temsilci ile Görüşülsün”
Devletin destekleri için memnun olduklarını dile getiren Ertürk aldıkları tedbirlerin artı maliyet getirdiğini ifade etti. Devletten Kısa Çalışma Ödeneği ve Düğün Salonlarına Destek Ödemelerini aldıklarını söyleyen Ertürk devletten beklentilerinin söz hakkı olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
“DESOİD olarak devletten beklentimiz kapatmalarda bizimle konuşulması. Diğer meslek örgütleri fikirlerini paylaşabiliyorlar ama etkinlik sektörünün paydaşları; düğün, konser, kongre ile ilgili alınacak kararlarda bir yetkili bizimle irtibata geçmiyor. Biz o yüzden konfederasyon olduk. 40’a yakın ilde örgütlendik. Bütün dernekler olarak TESKON çatısı altındayız. Bizim DESOİD olarak ısrarla vurguladığımız lütfen bizden sektör temsilcisi alın. En doğru karar alınsın. Bizim dışımızdaki kontrolsüz düğünler yüzünden vaka artışı olabilir ve yine fatura bize kesilebilir. Günah keçisi düğün salonları olabilir. Sektör temsilcilerinden görüş alınmalı.”
Pandemi sürecinde Sokak ve mahalle düğünlerinin düğün salonlarını olumsuz etkilediğini ve çifte standardı getirdiğine dikkat çeken DESOİD Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Ertürk “Ticaret odasındaki komisyon temsilciliği çok önemli. Burada bizim komite olarak talebimiz düğün salonlarının kültürel etkinlikler kapsamı olarak ayrılması yönünde. Ankara Ticaret Odasından bu talepte bulunduk. Bu konuda şu an bir çalışma var. Bizim ısrarla devletten istediğimiz kapatmalarda lütfen bizimle konuşulsun.” dedi.
Sokak ve mahalle düğünlerinin valiliklere bırakılırsa yaşanacak kontrolsüz düğünlerin düğün salonlarına ve düğün sektörüne olumsuz döneceği düşüncesi taşıdıklarını aktaran Ertürk vaka artışından endişe duyduklarını dile getirdi.
“Düğün İptal Olur mu Endişesi Taşıyoruz”
Düğününü bu sene yapmayı planlayan Ahmet Yılmaz ve Seda çifti düğün salonlarından beklentilerini yeterli kapasite ve iyi hizmet olarak sıralarken salgın döneminde düğün yaparken yaşadıkları endişeyi “Pandemi nedeniyle düğün yeri tercihimizi açık alandan yana yaptık. Yasaklar olmasa bile mesafeli masalar olması da tercihlerimiz arasında. Düğün iptal olur mu endişesi içimizde hep var. Yaptığımız düğünde de biri hasta olur mu endişesi taşıyoruz. Her açıdan zor bir dönem” sözleri ile anlattı. Yılmaz ve nişanlısı konseptleri de göz önünde bulunduklarını belirterek Koronavirüs kısıtlamalarına uygun yerleşim planı yapabilecek ve yüksek sayıda kişiyi bu koşullarda ağırlayabilecek düğün salonlarına öncelik verdiklerini kaydetti.
“Umarım Corona Kelimesini Bu Sezon Son Kez Duyarız”
Düğün sektörünün paydaşlarından biri de gelinlikçiler. Ankara’da gelinlik tasarımı yapan Munise Hanım bu sezon taleplerin beklenilen düzeyde olmadığını belirterek “Aslında yoğunluk var. Ama beklediğimiz talebi göremedik. Nikahlar devam ettiği için biz gelinlik tasarımcıları olarak Pandemi döneminden düğün salonları kadar etkilenmedik ama bir azalma oldu. Bu sezon tedbirler kalksa bile halkın korkusu tam anlamıyla geçmiş değil. Biz bütün gelinliklerimizde ve salonumuzda dezenfeksiyon ve mesafe kurallarına dikkat ediyoruz. Umarım bu sezon son kez Corona kelimesini duyarız.” dedi.