İçerik tablosu:
Adana’da kurulan Yanınızdayız Sosyal Sorumluluk Projesi şimdi El İzi Derneği’nden yardımları iletmeye devam ediyor
El İzi Derneği köy okullarında okuyan dezavantajlı çocuklara yardım amacıyla oluşturulmuş bir sosyal sorumluluk projesinden geliştirilerek ortaya çıkan bir iyilik hareketi. Bu iyilik hareketinin oluşumu ve ulaştırdığı yardımlara mercek tuttuk.
Derneğin kurucusu Elvan Atıcı 1992 doğumlu Adana’da doğan bir yardımsever. İç Mimarlık eğitimini tamamlayan Atıcı Milano’da tasarım eğitimleri sonrası Adana’ya gelerek kendi mimarlık ofisini kuruyor. Atıcı şu anda Boğaziçi Üniversitesi’nde Sanat Tarihi Yüksek Lisans yapıyor. Yoğun hayatı onun hayalim dediği “dezavantajlı çocuklara yardım” projesini başlatmaktan alıkoymuyor. 2019 yılında başlattığı ‘Yanınızdayız Sosyal Sorumluluk Projesi’ 2019 yılında El İzi Derneği olarak faaliyetlerine devam ediyor.
Bir yıl sosyal sorumluluk projesi sonra dernek çatısı
Dernek kurucusu Atıcı son yıllarda karşılaştığı olayların da kendisine ilham olduğunu belirterek El İzi Derneği kuruluş sürecini şöyle anlatıyor:
“Dernek olmadan önce 2019 yılında ‘Yanınızdayız Sosyal Sorumluluk Projesi’ kurdum. Faaliyetlerim bir buçuk sene sosyal sorumluluk projesi olarak devam etti. Tek başıma yapıyordum daha sonra prosedürler değişince dernekleşme sürecine girdim ve 8 aydır da derneğiz.”
Elvan Atıcı dernek kurma sürecinde kendisine ilham olan kız çocuklarını şu sözlerle anlatıyor: “Aslında hikayesi çok uzun kısaca bahsetmek gerekirse; farklı farklı olaylar karşıma çıktı ve olayların başkahramanları iki kız çocuğuydu. Bir kurumun açılış resepsiyonu vardı ve bende o kurumun mimari çalışmalarını yapmıştım. Resepsiyonda Adana Eski Valimiz Mahmut Bey ile bir aradaydık. Bir anda Sayın Valim ben çocuklarla ilgili bir şeyler yapmak istiyorum dedim ve gerçekten her şey o anda oldu planladığım bir şey değildi. Çok istiyordum ama mesleğimi oturtayım diye düşünüyordum. Vali Bey konuyu konuşmak isteyince ertesi sabah beni çağırdılar. Ben tabi o kadar şaşkınım ve o kadar heyecanlandım ki işin garibi Vali Bey’e sunacağım fikir veya projem yok ortada.
Sabah Vali Bey ile bir araya geldik. Vali bey bana neler yapabileceğimi ve sürecin nasıl ilerleyeceğini sordu. Vali Bey’e hazırlıksız geldiğimi belirterek sadece çocuklarla ilgili bir şeyler yapma isteğimden bahsettim. Sonunda Vali Bey “Elvan hanım proje olarak başlayın küçükten sonra bir bakın neler yapabileceğinize” dedi. Benim bu projemden haberdar olan herkesin kafasında soru işaretleri oldu nasıl yapacağım ile ilgili. Ben de destek alabilir miyim, insanların tepkileri nasıl olur diye düşünüyordum ama sonra bir Instagram hesabı açtım ve bugün buradayız.”
“Çok çocuğa dokunduk”
Yola çıkış motivasyonunu dezavantajlı çocuklara yardım etme isteği olarak dile getiren Atıcı aldığı tepkileri şu sözlerle anlatıyor:
“Benim bu yola çıkış amacım tabi ki dezavantajlı durumlarda olan çocuklardı. İlk projem köy okullarında okuyan dezavantajlı çocukların kişisel ihtiyaçlarını ( bot ,mont) gidermek için yardım toplamaktı. O kadar güzel tepkiler ve geri dönüşler oldu ki yani ben bu kadarını asla tahmin etmiyordum açıkçası. Daha sonra Valimiz ile bir araya geldiğimizde ‘Elvan hanım sizinle gurur duyuyorum’ dedi ve benim için çok kıymetliydi. Gerçekten hiç tahmin edemeyeceğim kadar güzel yerlere geldi proje, dernek. Belki kim bilir ileride vakıf olabiliriz. Kısa sürede çok yol kat ettik, çok çocuğa dokunduk.”
Dernek olmadan önce sosyal sorumluluk projesi kapsamında ihtiyaç sahipleri ile buluştuğunu kaydeden Atıcı proje sürecindeyken maddi destekleri kabul etmediğini belirterek “ihtiyaçlar her ne ise o şekilde duyurusunu yapıp destekçilerimden onları göndermesini rica ediyordum.” diyor.
“50 mont ihtiyacını tek bir kişi karşılamak istiyor“
Proje sürecindeyken büyümeye ihtiyaç duyduğunu belirten Atıcı “ Dernek olunca maddi destek de kabul edebiliyorsunuz. Çünkü bazı takipçiler destek sağlamak istiyor ama ihtiyaç listesindekileri alacak zamanları olmuyor. ‘Elvan hanım biz size gönderelim siz alabilir misiniz’ diyorlardı. Sosyal sorumluluk projesiyken bunu kabul edemiyordum tabii şimdi dernek olunca her şey çok daha rahat oluyor.
Çok destek geliyor bazen geri çevirmek zorunda kalıyorum. İhtiyaç listesinin tamamlandığını bir sonraki ihtiyaç listesinde yardım sağlamak isterlerse elçi olabileceğimi belirtiyorum. Hatta 50 kişiye mont alınacağı zaman 50’sini de almak isteyenler oluyor. Kabul etmiyorum amacım listeyi hemen kapatmak değil destek sağlamak. İsteyen herkes destek sağlasın ve ulaşılabilirlik olsun istediğim için bu yola girdim” diyerek süreci nasıl yönettiği ile ilgili bilgiler veriyor.
“Ben çok şeffafım”
Topladığı yardımlar ile ilgili yardımseverlerle güven ilişkisi kurduğunu dile getiren Atıcı “ ‘Elvan hanım bu yardımlar nereye gidiyor, gerçekten doğru yere gidiyor mu’ diye bir kere bile sorgulamadılar. Çünkü ben çok şeffafım her detayı destekçilerimle ve takipçilerimle paylaşıyorum. Ve yardım yapılacak projeyi duyurmadan önce özenli bir şekilde araştırma yapıyorum. Bana gelen ihtiyaç listelerini defalarca araştırıyorum ve takipçilerle ondan sonra paylaşıyorum bu konuda takıntılı derece de titizim”
“Çok değerli duygular”
İhtiyaç sahiplerine ulaşırken bağlı olduğu kurumlardan teyit aldığını vurgulayan Atıcı “İnanılmaz bir duygu onlara dokunmak, göz teması kurmak cümlelerle anlatamayacağım kadar çok değerli duygular. O çocukların kalbinde yer edinmek , ‘tekrar ne zaman geleceksin’ diye merakla beklemeleri, aldığım mektuplar, el emekleriyle yaptıkları hediyeler yani bu yolun en en değerli kısmı…” diyor.
Sosyal sorumluluk projesi olarak köyde yaşayan dezavantajlı çocuklara öncelik vererek bu işe başladığını aktaran Atıcı “Köyde de yaşayan, çadır da yaşayan, devlet korumasında olan çocuklarım var. Her bölge de çocuklarım oldu. Heyecanla gözümün içine bakıp bir daha gelmem için tarih bekliyorlar benden bu inanılmaz değil mi sizce de?” sözleri ile çocuklarla kurduğu iletişimi içten bir şekilde anlatıyor.
Sayısız aile sayısız çocuk El İzi ile ayakta
Sosyal sorumluluk projesi olarak yola çıkıp daha geniş kapsamlı yardımlar için El İzi Derneği’ni kuran Elvan Atıcı 2019 yılından bu yana sayısız çocuğun, sayısız ailenin hayatına dokunduğunu belirtiyor. Atıcı bu güne kadar aklından silinmeyen anısı ile şu sözlerle anlatıyor:
“Dokunduğum her çocuk veya her aile ayrı bir hikaye. Ama bir tanesini anlatmam gerekirse yemek yerken göz göze geldiğim bir çocuktu. Yanıma çağırdım gelmedi ben gittim yanına. Yüzüme bakamıyordu ağlamaklıydı elinden tuttum ‘ben kalkamam’ dedi. Öğrendim ki belden aşağısı felç ve üvey babası tarafından sokağa atılmış ve defalarca işkenceler sonucu felç kalmış.
Sonrasında hemen tanıdığım doktorlar ile görüştüm. Doktorlar çok umut verici konuşmadılar ama o sırada küçük bir ameliyat oldu. Ali 16 yaşındaydı. Psikolojisi çok kötüydü ve hiç umudu yoktu. Ben çok inandım ve onu hiç bırakmadım. Araştırmalarım sonucu Antalya‘da bir hastane buldum ve Ali’yi oraya yatırdık uzun bir süreç olacağını ama yüzde 100 sonuç alamayacağımızı söylediler.
Tedavi devam ederken beni görüntülü aradılar Ali bana sürpriz yapmak istemiş ve gördüm ki Ali yavaş yavaş yürümeye başlamış. Tedavi sonucu Yüzde 70’lere yaklaşmış. Ben Ali’yi öyle görünce gözyaşlarımı tutamadım; kalbim yerinden çıkacaktı. Ali’nin hala tedavisi devam ediyor.”
“İyi ki bu yoldayım”
Dernek olamadan önce sosyal sorumluluk projesi olarak devam ederken planlanan başka bir projeyi hayata geçirme planlarını anlatan Atıcı “Temkinli gidiyorum çocukların ihtiyaçları ve mutlulukları benim için ön planda yol daha çok uzun daha yapacağımız çok şey var” diyor.
“İyi ki bu yoldayım” diyen El İzi Derneği Kurucusu Elvan Atıcı dernek vasıtasıyla çok iyi insanlarla karşılaştığını belirterek “İyilik dünyayı çok güzelleştiriyor. İyilik yapmak, insanların hayatlarına bir nebzede dokunmak isteyenlere biz El İzi Derneği olarak her zaman seve seve elçi olacağız” diyor.
Elvan Atıcı sosyal sorumluluk projesinden geniş kapsamlı yardımları karşılayan derneği El İzi’ne ve ihtiyaç sahibi tüm çocuklara sahip çıkıyor. El İzi Derneği yardım kampanyalarına ve şimdiye kadar dokunduğu çocuklara ulaşmak için sosyal medya hesabını ziyaret edebilirsiniz.